"Všechno se dá vysvětlit, bohužel né všem"

Alkohol ničí lidské životy - jak tedy můžeme provozovat pálenici? Jednoduše děláme rozdíl mezi běžným "dát si panáka" a naším "dát si šťopičku". Těžko říct, co do sebe nalijete v prvním případě. Dříve výrobci uváděli složení 3-5% ovocného destilátu a zbytek pšeničný líh s voňavkou. Dnes už to na etiketě "originální slivovice" nenajdete. Asi už je to jen líh a ke všemu pod 40%. Obvykle se po polknutí takové "dobroty" naježí i chlupy na zádech a pak se už jen nadává na politiku. V našem případě ovšem naléváte něco vzácnějšího, nebojíte si přivonět, tekutinu pozdržíte v ústech a vychutnáte od počátku do konce. Jde o 100% ovocnou pálenku, která ve vás probudí vzpomínky na daný ročník a pak povídáte a povídáte. O tom, že se druhý den nedostaví nepříjemný bolehlav (neklamná známka kvalitního alkoholu) a že se to vyplatí ani nemluvě...  A to je důvod, proč vznikla (vzniká) naše pěstitelská pálenice. Věnujte se svému okolí, povídejte si s přáteli a přitom - proč ne - ochutnujte "pár švestiček z vlastní zahrádky".

Nápad na pěstitelskou pálenici se zrodil počátkem roku 2016 při cestě z jednoho velmi příjemného posezení v Lihovaru Poněšice. Následovalo několik bezesných nocí a první práce na rekonstrukci prostor začaly již v březnu téhož roku. Naše palírna se nemůže pochlubit hlubokou historií nebo slavnou tradicí, ale několik destilačních kolon - srdcí každé pálenice - jsme uváděli do provozu a víme jak na to. Není to ovšem jen o technice a už vůbec o vidině vysokého zisku. Důležité je nadšení pro dobrou věc a prostředí, kde se pálenka vyrábí. Naši palírnu jsme vybudovali z vlastních prostředků a je umístněna v rodinném domku vystavěném ve třicátých letech minulého století. Určitě na vás zapůsobí příjemná vesnická atmosféra, ke které patří blafání stařičkého traktoru i zvuk cirkulárky za humny. Kdyby náhodou bylo ticho, nastartujeme vám obojí :-)  V Roseči najdete hned několik možností k ubytování a příležitostí k vyřádění vašich dětí. Udělejte si chvilku čas a rádi Vám po telefonické domluvě naši pěstitelskou pálenici předvedeme.

Odkazy na zábavu a ubytování v Roseči:

           

www.hostinecujitky.cz  www.veverci-dvur.cz houbovypark.cz/ www.letovkukurici.cz/

                                                                                                                                                                                                             

Rok 2016 byl přelomový. Rozšířili jsme podnikání a pronikli do prostředí nekonečných hlášení a formulářů. Prokousali jsme s i EET a horší to snad už být nemůže. Co je ale důležité - naše destilační kolona funguje - důkazem je vynikající jablkovice nebo slivovice získaná z velmi jednoduše připravených kvasů bez jakýchkoli přísad. Držíme se pravidel - zákazníkům vycházíme vstříc, každý si odnáší kořalkou ze svého vlastního kvasu a pálenici udržujeme v čistotě a v pohotovosti. Jednou jsme se "překoukli" na krkolomném ciferníku našeho měřidla a došlo k chybě. Následovalo technické vylepšení - dálkový odečet a kontrola "vylití" celého litru z měřidla. To mimo jiné umožňuje on-line sledování destilace na dálku, což je služba dosud nevídaná. Sezóna 2016/17 je díky jarním mrazům a neúrodě ovoce slabá asi v každé pálenici. Pro naši novou pálenici to bohužel platí dvojnásob a tak o větších investicích do budoucna nemůže být řeč - snad až na vylepšení drtiče a pořízení lisu. I tak máme z naší palírny radost a nezbývá než poděkovat všem, kdo mám pomohli se stavbou a hlavně za důvěru našim zákazníkům.

                                                                                                                                                                                                             

Rok2017 je lihovary hodnocen jako nejhorší za posledních 15let. Díky vlastním kvasům sezónu udržíme bez přerušení až do února, ale ani naši noví zákazníci, kterých je většina a máme z nich opravdu radost, nemají v průměru více kvasu než 50 litrů na osobu. Když už někdo přivezl 150 litrů, šlo o loňské švestky a výsledek destilace byl tristní.... Nicméně jsme nezaháleli. Kolona je vylepšena o přesné měření úkapu a opatřena LED osvětlením. Palírnu jsme rozšířili o sklad s kvasírnou a zkušebně jsme ZDARMA zpracovali téměř dvě tuny ovoce. Do budoucna plánujeme pětinásobek, takže to bude chtít více sudů a končně i zdokonalit drtič. Zvláštní zkušenosti jsme nasbírali s lisováním bezinek, rybízu, vína a rakytníku. Zatím jde o speciality "pouze pro domácí požití", ale nemáme prostory a čas na velkovýrobu slivovice... Až jednou naše úřady pochopí, že snaživí lidé potřebují podpořit a ne podusit, potěšíme nějakou tou specialitou i Vás... Zatím nezbývá než plánovat a tvořit. Další rok je za námi a opět se sluší poděkovat všem příjemným a milým lidem, kteří nás poctili svou návštěvou. Díky!

                                                                                                                                                                                                           

 Vtip: Víte co musí udělat Čech, aby měl v krvi dvě promile?  Vypít dvě deci slivovice... a co musí udělat Moravák? Dva dny nepít!