PRÁVĚ DOZRÁVÁ

Švestka... tradiční a rozhodně nejlepší surovina pro výrobu kvasu a klasické slivovice. Děti prosí o natrhání švestek do misky, ale zodpovědný rodič řekne: "Ne! To je do sudu!"... Letos je švestek opravdu málo, ale až takhle to u nás nechodí. Dáváme dětem a něco zbyde i na tu slivovici. Pamatujte, že správná roční zásoba slivovice je nejméně 30 litrů, takže je škoda každé švestky, která spadne na zem! A proč 30 litrů? Sklenka ráno (o víkendu), večer (každý den), svatby, narozeniny, svátky, různé oslavy, úplatky, výměnný obchod... no, 30 litrů je málo!

Bezinky... natrhat tyhle potvory zabere několik hodin, ale našich 50 litrů už bouřlivě kvasí a těšíme se na voňavý výsledek. Bezinka je tak aromatická, že nemáte hned chuť na další sklenku, ale zároveň tak nezapomenutelná, že si ji vždy rádi dáte :-)

      Máme pro vás tip, jak si ušetřit práci: Bobulky trhejte ve velkém i s natí, pak vylisujte a nechce kvasit jenom šťávu... sice je práce s mytím lisu, ale lepší, než upatlané a fialové ruce.